dinsdag 21 augustus 2007

Van stiltezaal tot gebedsruimte voor moslims?

Update 29 augustus: toch weer geïntegreerd
De werkzaamheden zijn klaar, de blauwe pijl wijst nu naar de opgeknapte stilteruimte en op het bord staat: Stilteruimte, kapel, gebedsruimte (met eronder Arabische letters).

Update 23 augustus: blauwe pijl!
Op het bord Gebedsruimte Moslims staat nu een blauwe pijl die naar links wijst. Er komt dus een aparte moslimruimte bij. De huidige stilteruimte blijft zoals die is, maar wordt opgeknapt.

- - - - - - - - -

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam had een fraaie, sobere stilteruimte waar patiënten en familie zich konden terugtrekken om te mediteren over leven en dood.
Onlangs ging de ruimte dicht wegens 'onderhoudswerkzaamheden'. Elders kwam een vervangend stiltezaaltje. De werkzaamheden zijn nog in volle gang, maar er hangt al een nieuw bord: Gebedsruimte Moslims, tevens in Arabische letters.

Het mooie aan dat zaaltje was dat in een intieme hoek bijbels lagen, een torah, er hingen iconen en andere symbolen van de Oosters-orthodoxe kerken. En er lag de koran. Het was een vredelievende, smaakvolle ruimte waar de oecumenische gedachte werd gevierd, maar waar ook niet-gelovigen zich prettig konden voelen.
Nu is dat idee opgeofferd aan de Apartheidseisen van de mohammedanen.

13 opmerkingen:

Unknown zei

Ik weet gewoon niet meer wat ik zeggen moet..De boven ons gestelden zijn net disfunctionerende ouders in een gezin waar een geestelijk gehandicapt kind geboren is en waar voortaan alles om hèm draait; waar iedereen meemoet in zijn ellende, omdat hij anders weer het hele huis verbouwt; omdat hij nou eenmaal zielig is..Waar gezuig en gemanipuleer beloond wordt omdat pa en ma te verslagen zijn om aan wangedrag paal en perk te stellen.
Niet zo gek natuurlijk; boeven worden hier niet aangepakt omdat ze gewelddadig en gevaarlijk zijn, maar om de illusie levend te houden van een ordelijke maatschappij krijgen bestolen en mishandelde kassamedewerkers, ambulancepersoneel, verpleegsters en gedesillusioneerde middenstanders cursussen Omgaan met Agressie, en spreekt men van 'onveiligheidsgevoelens'..
Hoe is het mogelijk?

AJ zei

Hoogst irritant dat jammerende kleuters hun zin krijgen. Verbaasd ben ik niet. In een land waar autoriteit en gezag besmette woorden zijn, draait alles om het irritante, aandachtstrekkende hummeltje. Erg onnozel van de beleidsmakers dit toe te staan. De woede die dit teweegbrengt wordt opgespaard en komt vroeg of laat een keer naar buiten. Dan zijn rapen pas echt gaar.

Anoniem zei

Het AMC wil niet achterblijven in het vertroetelen van de moslims in ons land.
De volgende stap is het strikt scheiden van mannen en vrouwen van uitsluitend moslimsignatuur.

Met als afronding het plaatsen van de minaret op het gebouw.

Tristan

Michiel zei

Het is zelfs mogelijk dat er geen verzoeken hiertoe uit de moslimgemeenschap zijn gekomen. De verwijdering van het kruismonument in de Baarsjes, was ook een politiek initiatied (PvdA-CDA)

Unknown zei

Ja - dat verzetskruis; daar deed dit mij ook aan denken..Wat een schóoiers! Ongelooflijk; over einknicken gesproken...

Mores-mores zei

Michiel zou gelijk kunnen hebben, het zou een gevalletje 'overdreven voorzorgzucht' kunnen zijn van de ziekenhuisdirectie.

Mores-mores zei

Henk de Boer mailde mij:

Vreemd, 'vroeger' had je in het AMC een een grote ruimte apart voor de christenen waar ook zondags kerkdienst werd gehouden door protestanten en katholieken en een kleine ruime apart in de buurt van de hal voor moslims.
Volgens mij is dat niet gewijzigd. Ik ga er poolshoogte nemen. Woon
vlak in de buurt van AMC.

Reactie Mores-mores:
Nu is de grote zaal voor de moslims en is er elders een ruimte voor de christenen.

Anoniem zei

Ik werk in het AMC en heb de indruk dat het tijdelijk is wegens de verbouwing. Vermeld wordt:
"Stiltecentrum tijdelijk gesloten
Van vrijdag 10 augustus tot en met maandag 27 augustus is het Stiltecentrum gesloten in verband met reparatie van de vloer. De islamitische gebedsruimte is in die periode ondergebracht in kamer G0-218, direct tegenover de ingang van het Stiltecentrum. De ‘Mariakapel’ met de kaarsentafel is verplaatst naar de ruimte achter kamer G0-220. Deze ligt schuin tegenover de ingang van het Stiltecentrum direct achter collegezaal 4. "
Ik heb niets kunnen vinden over hoe het stiltecentrum er in de toekomst uit gaat zien.
Het stiltecentrum wordt al enige tijd gebruikt voor alle godsdiensten, ben er zelf nooit geweest, maar met kerst is er altijd een kersstal te bewonderen.

Anoniem zei

Kerststal natuurlijk.

Anoniem zei

Enige jaren terug was er in de Haagse Hogeschool (waar overigens niets hoog aan is, behoudens dan de bouw) enige stennis over de behoefte aan een gebedsruimte voor moslimstudenten. Om dit alles kracht bij te zetten spoedde een afvaardiging van TV-West zich naar de leerinstelling en filmde er een paar larmoyant bijeen gehurkte moslimjongeren onder een trap. Tot dan had nog geen enkele religieuze gezindte om een gebedsruimte gevraagd, laat staan toegewezen gekregen.
Dat de behoefte aan een gebedsruimte voor moslims in de Haagse Hogeschool niet geheel onterecht was mocht later blijken uit het feit dat toen Dyab Abou Jahjah daar een redevoering kwam houden, de stoelen er aangesleept moesten worden vanwege de hoge opkomst.

filantroop

Mores-mores zei

Aan allen: zie de update.

Michiel zei

In een brief aan-, refereerde ik naar de affaire. Deze update, of correctie, doet weinig af aan de apartheidssymboliek.

Anoniem zei

In "mijn" rotterdamse ziekenhuis is het nog erger:
Er zijn zelfs aparte gebedsruimtes voor moslimvrouwen en voor moslmmannen.
Toen ik die laatst met mijn fotocamera wilde vastleggen, bedacht ik me:
Een bewakingscamera aan het plafond legde alles wat er gebeurde bij de deuren van deze ruimtes vast.
'Overige' geloven moeten het samen in een ruimte doen. En zonder camera.