Update 31 augustus: Saudi Arabian Airlines heeft op zijn website de gewraakte regel (Items and articles belonging to religions other than Islam are also prohibited. These may include Bibles, crucifixes, statues, carvings, items with religious symbols such as the Star of David, and others) geschrapt.
Nu staat er (in het Engels en het Arabisch):
Een aantal zaken mogen het Koninkrijk niet in om religieuze redenen en vanwege plaatselijke regelgeving. Hieronder vallen alcoholische dranken, varkensvlees en varkensvleesproducten, verboden geneesmiddelen en narcotica, vuurwapens, explosieven, scherpe voorwerpen en pornografie.
Mogen bijbels, kruisbeeldjes en davidssterren nu wel het land in? Of houden ze voor de buitenwereld de schijn op om de luchtvaartomzet op peil te houden. Daniel Pipes denkt het laatste. Een dergelijke belangrijke beleidsverandering komt er nooit binnen een week door en er wordt nog steeds naar 'religieuze redenen' verwezen.
Kortom, Pipes' actie blijft nodig.
- - - - - - - - - - - - - -
Daniel Pipes meldt een interessante ontwikkeling over het nieuws dat de Saoedische staatsluchtvaartmaatschappij geen door toeristen meegebrachte bijbels, kruisbeeldjes, davidssterren of andere religieuze symbolen toelaat 'die behoren tot andere godsdiensten dan de islam'. In Saoedi-Arabië zijn kerken en synagogen verboden.
Michael Freund van de Jerusalem Post belde met het hoofdkantoor in New York, waar dit verbod werd bevestigd. Hoezeer het aartsintolerante Saoedische regime ook verknoopt is met de islam, het is niet de baas over deze godsdienst.
Volgens de journalist en bekeerling Stephen Schwartz van het Center for Islamic Pluralism worden ook sjiïtische en Ahmadiyya-boeken in beslag genomen op het vliegveld van Riyaadh, met als doel de wahabitische oppermacht in stand te houden.
Ook al kunnen wij vanwege de godsdienstvrijheid de Saoedi's geen koekje van eigen deeg geven door hun moskeeën en korans te verbieden (vanwege de veiligheid zou dat wel moeten), we kunnen wel iets anders terugdoen, zegt Pipes. De staatsluchtvaartmaatschappij Saudi Arabian Airlines is kwetsbaar omdat ze op achttien internationale luchthavens vliegt. En dus kunnen we zeggen: als jullie die bijbels, kruisbeeldjes en davidssterren in beslag nemen, komen jullie onze vliegvelden niet meer op.
Dat wordt nog lastig kiezen voor Riyaadh: ontkennen, de westerse vliegtuigen blokkeren of toch maar niet-wahabitische religieuze spullen toelaten?
Het eerste is een te grote belediging voor het koningshuis (stel je voor, onze vliegtuigen wel bij hun en die van hun niet bij ons). Het tweede brengt het land in een isolement.
Dan blijft alleen het laatste over.
Wie begint?
Wordt het een gezamenlijke actie van regeringen tegen de despoten van Riyaadh (en gaan we daarna ook eisen dat andersgelovigen in vrijheid hun godsdienst kunnen beleven) om de reclameslogan 'We aim to please you' van de Saoedi's van de borden te halen?
Of vormen christenen, joden, hindoes, boeddhisten en Ahmadiya's een delegatie plus pers die gewapend met verboden reli-symbolen in een Saoedisch vliegtuig stapt met de mededeling: 'Probeer het maar af te pakken'. Tegelijkertijd zouden internationale advocatenfirma's een mensenrechtenprocedure kunnen beginnen tegen het vliegende verlengstuk van het regime.
Daniel Pipes vindt dit een aardige gelegenheid voor links en rechts, en gelovig en ongelovig, om samen op te trekken tegen de radicale islam.
Wie neemt de handschoen op?
dinsdag 21 augustus 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten