zaterdag 11 augustus 2007

Wahala fo Bijlma: tori get meni leg

Update 25 augustus
Politie-inval was terecht volgens het gemeentelijk Bureau Integriteit, zegt Het Parool:

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft geen grenzen overschreden en niet gediscrimineerd tijdens een grootschalige inval in een café in de Bijlmer begin juni.
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam stemt in met de conclusies van de rapportage.

- - - - - - - - -

Wat zou er uit dat onderzoek komen naar de politie-inval in Grand Café Het Vervolg in de Bijlmer?

De zaak zat bomvol op 16 juni. Er was een Nigeriaanse stand-up comedian en ook de beroemde Nollywoodacteur Osuofia zou optreden, maar helaas kon hij zijn in Nigeria verboden satirische hit I go chop your dollar (Ik ga je bestelen) niet vertolken omdat de tent al was afgezet.

111 illegale Afrikanen zijn opgepakt. Van hen worden er volgens een ambtsbericht van burgemeester Cohen drie verdacht van internetoplichting (419-scam) en 37 personen waren bij de politie bekend wegens overtreding van de Wet melding ongebruikelijke transacties. Maar het openbaar ministerie heeft slechts acht mensen gedagvaard wegens valse identiteitspapieren en niemand voor internetfraude of zwart-geldtransacties.

Toch waren er die avond vijf grote scammers aanwezig, zei een onderzoeker tegen NRC Handelsblad van 4 augustus: 'Alleen, die hadden de Nederlandse nationaliteit en konden gaan.'
Nigerianen met wie ik sprak tijdens de eerste weekeinden van Kwakoe bevestigden dit: de bezoekers werden direct in twee groepen verdeeld; degenen met Nederlands paspoort werden ongemoeid gelaten. '419 staat toch niet op je voorhoofd geschreven?’ verzuchtten zij. ‘Hoe naief van de politie om aan te nemen dat alleen illegalen crimineel zijn.’

Met naïveteit had het weinig te maken. In de gemeenteraad verklaarde een politiecommissaris de magere oogst: fraudeonderzoeken zijn erg arbeidsintensief en duur. De inval diende slechts als 'signaal' dat criminaliteit niet wordt getolereerd. Het opsporingsbeleid richt zich behalve op oplichting ook op XTC en vrouwenhandel voor gedwongen prostitutie.
Die hele inval was dus eigenlijk alleen symboolpolitiek. Wat een volksverlakkerij.

Overal in de Nigeriaanse Kwakoetenten hoorde je ontstemde reacties. 'Afraid catch me, o' en 'I feel weak fo bodi' - stel je voor, een aantal opgepakte mannen zat nog in de procedure. Wahala (problemen)! Tori don wowo (het verhaal heeft een lelijke wending genomen). De hit van Osuofia werd even niet gedraaid om de gevoelens niet te kwetsen.

Ook al is de Raad van State akkoord, de Amsterdamse gemeenteraad spreekt schande van deze 'illegalenjacht'. Er is in ons absurd immigrantvriendelijke klimaat afgesproken dat er niet met de vreemdelingenwet in de hand op illegalen zou worden gejaagd.
De advocaten van de arrestanten, van wie er alweer een hoop zijn vrijgelaten, beklagen zich over de politie. Die 'shopt' naar believen in de vreemdelingenwet om Nigerianen dwars te zitten.
Abi na wetin? Illegalen pesten of boeven vangen?

De krant haalt anonieme tipgevers en informanten aan die beweren dat eigenaar Pierre Heuft in het complot zit. Kan bijna niet anders. Ik ben er vaak geweest en zag dat vooral Nigerianen peperdure flessen drank bestellen. De portier laat Surinaamse meisjes van onder de 18 binnen om te animeren en als ze eenmaal dronken zijn mee te gaan met die kerels voor seks in een door een madam gehuurde Bijlmerflat.
Heuft ontkent natuurlijk alles: 'Hier is niets aan de hand'. Zijn omzet is helemaal niet hoger op Afrikaanse avonden. Had hij niet zelf een man aangegeven die met vals geld betaalde? Nou dan, dat bewijst hoe eerlijk Heuft is.

De dagen na de inval frequenteerden meer Nigerianen dan anders café Het Poortje in het nabijgelegen winkelcentrum. Ze hingen de grote bink uit, zwaaiden met dikke pakken bankbiljetten en bestelden flessen whisky en champagne. 'Dat zijn huisgenoten van de opgepakte mannen', zei de barman, 'en die hebben dat geld gewoon uit hun kamer meegenomen.'

Geciteerde Nigerianen zeiden dat de politie zich had misdragen: een 'onschuldig' feestje verstoren, schande! De bezoekers zaten 'als sardientjes in een blik' en er waren astmapatiënten bij, schande! Iemand werd gebeten door een politiehond, schande! (Nee, de Amsterdamse smerissen moeten een voorbeeld nemen aan hun Nigeriaanse collega's. Staan die niet bekend om hun humane instelling?)
Waarom een astmalijder in een stampvolle club gaat zitten waar wordt gerookt, vermeldt het stuk niet. Ook heel grappig is dat een blanke vrouw het 'racistisch' noemt dat zij mocht doorlopen, zelfs al had ze haar identiteitspapieren niet bij zich. Zal wel blond zijn...

In elk geval heeft deze tori meni legs gekregen. Cohen ontkende dat hij op de hoogte was van de actie - de lokale omroep AT5 was ingeseind en hij zou van niets weten? - en die viel ook niet onder zijn verantwoordelijkheid omdat de vreemdelingenwet was toegepast. Het Parool meldde dat de toestemming rechtstreeks van staatssecretaris Albayrak was gekomen, maar een woordvoerder van justitie ontkende dit.

Het onderzoek moet ook een uitspraak doen over de vraag of de 'bijvangst' van illegalen eigenlijk niet de 'hoofdvangst' was, gezien het feit dat verdachte Nigerianen met geldige papieren niet werden meegenomen. Van mij mag de politie de vreemdelingenwet ruim opvatten, illegalen moeten het land uit, maar dat ze die legale boeven lieten lopen omdat er geen budget of mankracht zou zijn voor fraudeonderzoek, is te gek voor woorden.

Surinamers in de Bijlmer namen het, voorspelbaar, voor de opgepakte Nigerianen op, zoals ze ook de subsidiefraudeurs verdedigen: de blanke man is een slavendrijver en een dief, die moet je terugpakken.
Osuofia zingt: 'Oyinbo man (blanke) dem greedy, I say dem greedy, I don si dem taia - thas why when dem fall enta my trap o, I dey show dem faia.'

De Naija brodas zingen het hem na: 'Oyinbo man, I go chop yua dolla, I go tek yua moni disappia. 419 is jos a game, yu aa di losa, I am de winna!'

4 opmerkingen:

Michiel zei

Ik wist wel dat het een sof was geworden, die inval, maar dat het zo'n zooi werd uiteindelijk, is nieuw voor me. Welcome back Bernadette, we need you.

AJ zei

Blanke mannen hebben het inderdaad altijd gedaan: uitvinden, bedenken, produceren, op de markt brengen, componeren. Ze hebben het allemaal gedaan.

Creolen maar denken dat Nederland rijk is geworden door de slavernij. Allerminst, hier is Nederland bijna failliet aan gegeaan. De Hanzeperiode heeft meer voorspoed gebracht.

Mores-mores zei

Zo is dat, Arjan, de grachtengordel van Amsterdam is niet gebouwd 'met het bloed van de slaven', zoals Surinamers, zelfs het gesubsidieerde Ninsee dat beweert wetenschappelijk verantwoord te zijn, beweren, maar met de verdiensten uit graanhandel op de Oostzee.

Mijn helaas te vroeg overleden Surinaamse buurvrouw I. (God hebbe haar ziel) zei altijd: 'Ik ben blij dat mijn voorouders als slaaf zijn verkocht, stel je voor zeg, anders had ik misschien nog in Ghana gezeten in de jungle en nu ben ik gelukkig onderwijzeres in Amsterdam!'

Anoniem zei

wie zegt dat ghana een jungle is..ghana is een paradijs jullie blanke denken dat nederland zo wondefull is. suriname is meer een jungle..en surinamers niemand kent ze alleen in ned zijn ze bekend. jammer hoor