zaterdag 11 augustus 2007

Jami binnenkort partijloos

Update 15 augustus: oorlog om aandacht deel 1. In Nova zegt Loubna Berrada, medeoprichtster van het comité voor ex-moslims en lid van de VVD-commissie Integratie, dat 'de aandacht te veel naar Jami gaat'. Hij 'gaat te ver' (ofwel hij schrikt haar moslimse familie af). 'Het draait nu alleen om hem.'
Berrada is uit het comité gestapt. Ze wilde er wel weer in (vanwege de aandacht?), maar dat hoefde niet meer voor Jami c.s.

- - - - - - - - -

Het Parool is niet de enige die voorspelt dat het einde van het PvdA-lidmaatschap van Ehsan Jami nabij is. Zelf heeft hij ook al gezegd dat hij niet weet of hij nog lang in de allochtonenpartij zal blijven. Het zou wel eens sneller kunnen gaan dan hij verwacht.

Ga maar na. De bobo's lieten hem in de steek toen hij werd mishandeld. En Woutert Bos ging alleen maar in op zijn toon; die is niet goed omdat hij moslims beledigt.
Als de politiek-correcte goegemeente begint over je toon, dan weet je hoe laat het is. Dan ben je een gevaar voor het machtsstreven van de PvdA, dat vooral lokaal berust op een omvangrijk moslimelectoraat. En dat moet je te vriend houden.

Maar er is meer. Het Parool maakte een lijstje van leugentjes van Jami (ze noemen het keurig 'tegenstrijdigheden' en de kop erboven luidt: 'Jami is niet altijd rechtlijnig' - wat mij in de context een onverdiend compliment lijkt). Dat hij niet rechtlijnig is, valt te prijzen. Zijn critici werpen hem daarentegen radicalisering voor de voeten, zoals ook met Hirsi Ali en Geert Wilders.

Ik meldde al eerder dat Jami heeft gejokt over Arjan Visser van Trouw. Ook snap ik niet hoe het nou zit met zijn moslimachtergrond. Zijn moeder is bekeerd tot het christendom, maar over zijn vader zegt hij de ene keer dat die van het geloof is afgevallen en de andere keer dat deze moslim is.
In het eerste geval is Jami nooit moslim geweest en kan hij dat geloof ook niet verlaten. Niet dat dit iets afdoet aan zijn afvalligencomité, maar toch.

De krant memoreert dat Jami's bewering dat minister Plasterk lid zou worden van het comité van aanbeveling niet juist kan zijn omdat ministers nooit dergelijke nevenfuncties mogen hebben. Ook ontkent Plasterks woordvoerder dat deze het eens was met Jami's opmerking dat de tekst in het PvdA-verkiezingsprogramma over het recht op geloofsafval een dode letter is.
Ik was onlangs in De Rode Hoed toen Jami met onder anderen Plasterk in het forum zat. De minister pochte over die paragraaf! (Ik vond dat belachelijk en zei: 'Straks gaat de PvdA in het verkiezingsprogramma zetten dat vrouwen ook mogen stemmen.')

Dan ontkent de minister van waaiken (Vogelaar) dat Jami een afspraak met haar had om te praten. Jeroen Dijsselbloem zegt dat hij met Jami over beveiliging heeft gesproken, Jami ontkent dat. En zijn PvdA-fractie in Voorburg weet van geen onenigheid, terwijl Jami een paar keer in de pers heeft gezegd dat het 'altijd oorlog' is.

Jami zit wel een beetje in de puree. Dat hij de profeet Mohammed niet zou mogen beledigen, is onzin, voor hetzelfde geldt trekt hij twijfelende moslims over de streep. Maar hij moet wel de waarheid spreken en zijn feiten op orde hebben.

De krant ziet het somber in. Jami heeft de verkeerde vrienden (die van Hirsi Ali), flirt met rechtse politici als Pastors en dat stellen ze bij de PvdA niet op prijs. Eventueel zou de jonge hond wel voelen voor de VVD, maar of de liberalen na Ayaan nog eens zoiets aandurven, staat te bezien.
Misschien toch maar braaf die studie afmaken, verder met dat comité en de politiek even voor gezien houden?

11 opmerkingen:

pamela hemelrijk zei

Mooie site Bernadette. Eén ding begrijp ik niet in dit stukje: wat doet het ertoe of Jami's ouders geen moslim meer zijn? In onze ogen is Jami dan nooit moslim geweest, maar in de ogen van de baardmannen blijft hij een afvallige, als kind van afvallige ouders. Ook zijn kinderen en kleinkinderen zullen als verraders van de profeet worden beschouwd, mag ik aannemen. Dus volgens mij heeft hij het volste recht om zich een afvallige moslim te noemen, zelfs als hij niet met de Koran is opgevoed. De wraak van de profeet strekt zich immers uit tot het zevende geslacht, heb ik me laten vertellen.

Mores-mores zei

Pamela Hemelrijk mailde mij:

> Waarom muggenziften over de vraag of Jami zich een afvallige moslim mag noemen ja of nee? (In stukje Jami binnenkort partijloos.) Wat maakt het uit of hij zelf afvallig is, of kind van afvallige ouders? Voor de Islam is en blijft hij een verrader, en hij wordt door de baardmansen ook als zodanig behandeld. De rest is toch beside the point? Mijn linkse kennissen zitten nu alleen maar te lullen over de vraag of Jami uit ijdelheid en publiciteitsgeilheid zijn nek heeft uitgestoken. Het lijkt wel of ze denken: als dat zo is, dan is het ook zijn verdiende loon dat hij nu moet onderduiken. De kritiek richt zich weer, zoals gebruikelijk, op Jami zelf, in plaats van op het gespuis dat hem wil vermoorden. De imams wrijven zich ondertussen tevreden in hun handen: mission accomplished! Daar ga je toch hopelijk niet aan meedoen? >

Nee, daar doe ik niet aan mee. Het doet er ook niet wezenlijk toe voor dat comité, maar ik wil wel weten hoe het zit.
Normaal gesproken zou je over de aanpak van een rijzende ster kunnen discussiëren, maar nu hij dood wordt gewenst en is mishandeld (en nu de PvdA hem laat zakken), krijgt het allemaal een rare lading. Kan ik ook niks aan doen.

Unknown zei

Die jongen wordt nu dus eigenlijk door iederéen uitgekotst; zijn eigen mensen moeten hun leven wagen als ze hem trouw willen blijven, zijn 'nieuwe' tribe; die van de weldenkende liberale moderne burger trekt ook preuts zijn broekspijpen op: van veelbelovende, knappe en vertroetelde jonge hond is hij opeens een paria - iemand waar je liever niet mee in verband wordt gebracht.
Er heeft hier een angstaanjagende kruisbestuiving plaats: wij beginnen al een beetje islamitisch te worden, en de moslims leren van 'ons' dat de erfgenamen van de steile leiden die onze vrijheid bevochten hebben zich zonder slag of stoot overgeven..De jongens van Jan de Wit zijn echt hàrtstikke dood hoor...Die zouden onze voorlieden niet eens de hànd willen schudden!

Mores-mores zei

Iemand die anoniem wil blijven, mailt mij:

> Volgens de sharia is Ehsan Jami, wat hij zelf ook beweert, moslim, omdat zijn vader dat geweest is. Al is zijn vader maar tien minuten moslim geweest, is Ehsan moslim. Als hij nu uittreedt, krijgt hij van de sharia de doodstraf. Wanneer we het er over hebben hoeveel moslims er wel niet in Nederland zijn, wordt iedereen als Ehsan Jami gewoon meegeteld. >

Mores-mores zei

Nou Pam, dat schreef ik al: ik wil gewoon weten hoe het zit. Voor dat comitë maakt het geen zak uit, en voor de hakbars moet hij dood plus zijn nog te verwekken kinderen, alleen denken wij niet zo. En Jami zelf ook niet.
Daar ging 't mij om. Ik weet ook wel dat iedereen met moslimse voorouders automatisch zelf ook moslim wordt, of-ie nou wil of niet.
En over 'rechten' had ik 't niet.

Je schijnt tegenwoordig bestaande rechten telkens opnieuw te moeten uitleggen en bevechten, ja. Bespottelijk - is dat op zich al niet een voorbeeld van der Lust am Einknicken waar Henryk Broder het over heeft?

Hoe dan ook zie ik Jami niet als een paria, zoals ik al zei is er geen reden om de normale kritiek op hem te hebben die je op iedereen kan hebben. Hem nu de hand boven 't hoofd houden louter alleen omdat-ie bedreigd wordt, dat schiet toch niet op?
Dat heb ik bij Hirsi Ali en Aboutaleb ook nooit gedaan.

Anoniem zei

Je bent wel streng, maar je hebt gelijk. Wel treurig allemaal. Die arme jongen wordt hoe dan ook gebruikt. Je moet wel een grote jeugdige plaat voor je kop hebben om dat niet door te hebben.
Maar wat dan? Tot Wilders toe blijft iedereen zijn rolletje spelen alsof het allemaal voor bestemd is. De Wijffeltjes, Van der Broekjes Mabeltjes en Rottenbergjes en van Doorns lachen zich rot. "Islamofobie" wordt zo wel een behoorlijk infantiele gedegradeerde bezigheid. Uiteindelijk zullen wij nog worden afgescheept met een soort jeugdhonk.

Mores-mores zei

Wat bedoel je met dat jeugdhonk, Barry?

Unknown zei

Maar waarom moet Ehsan een gelovige zijn geweest om zo'n comité op te richten?
Karl Marx was toch zelf ook niet arm? Reken maar dat Jami veel meer reden heeft zich te bekreunen om afvallige moslimvrienden die in een diep gat vallen dan Marx om het proletariaat te willen verheffen, hoewel er aan beide fenomenen een sociaal euvel ten grondslag ligt. Het moet rot zijn om je vrienden angstig te zien worstelen met de keuze tussen volwassenheid en sektarische angst
Laten we het niet te ingewikkeld maken zeg; dat comité moest er gewoon komen, en die linkse kennissen moeten hun grote waffel houden...Of hebben ze soms niet bijna allemaal de sociale academie gedaan - allemaal kleine marxjes toch? :-)

Mores-mores zei

Dat comité ís er al en allerlei prominenten sluiten zich erbij aan:

AMSTERDAM - Prominent PvdA'er Jos de Beus, hoogleraar politicologie, heeft zich aangesloten bij het steuncomité voor ex-moslims. Net als columnist
Theodor Holman, filosoof Paul Cliteur en ten minste elf andere bekende Nederlanders.
Binnenkort zal het steuncomité - gelieerd aan het comité voor ex-moslims van
de bedreigde voorzitter Ehsan Jami - zo'n 150 mensen vragen een verklaring te ondertekenen, onder wie alle fractievoorzitters. De Beus - openlijk criticus van zijn partij - vindt dat deze thema's 'dwars door partijpolitiek
heen gaan'.
'Ik wil één simpel punt maken: iedereen moet kunnen geloven wat hij wil, en
iedereen die wil stoppen, moet dat vrij en veilig kunnen doen. Ik vind dat geen speeltje van neoconservatieven. Dat zou tot de actieve consensus in
heel Europa moeten behoren.'

Anoniem zei

Goed blog.

Anoniem zei

Het tv-programma Nova is een degelijk en serieus actualiteitenprogramma. Daar werken uitstekende onderzoeksjournalisten. Zonder hoor en wederhoor komt nooit een reportage of gesprek tot stand.

Maar tot mijn stomme verbazing zag ik gisteravond een gesprek zonder enig vooronderzoek met Loubna Berrada.


Lees hier de rest van Dubieuze pogingen om Jami zwart te maken door Afshin Ellian:

http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/163785/weblogid/59/index.html