maandag 30 juli 2007

Ramadan mores leren

Kun je van het islamitisch ietsisme afvallen? Kan Nahed Selim van haar ietsistische soefisme afvallen?

Op 7 september gaat Tariq Ramadan in discussie met Ehsan Jami op de Erasmusuniversiteit Rotterdam. Je moet ervoor betalen, dus hoeveel moslimse aanhangers zullen de avond met hun aanwezigheid verblijden?

Ehsan Jami krijgt het moeilijk. Hij struikelt over zijn woorden en heeft ondanks al sinds jeugd in Nederland een paar rare allochtoonse rudimenten in zijn accent. Maar goed, hij zal vermoedelijk in het Engels debatteren. Zal de bedachtzaam sprekende meester van de doublespeak de jonge hond overvleugelen?

Ik raad Jami aan poseur Ramadan subtiel kwaad te maken zodat hij zijn redelijke masker afzet en het publiek tot z'n schrik de Europese vertegenwoordiger van de Moslim Broederschap ontwaart, betaald door de gemeente Rotterdam en de EUR.

Ramadan kan op zijn beurt tegenwerpen dat Jami geen echte afvallige is, zijn moeder is tot het christendom bekeerd, zijn vader doet niks aan het geloof en erg diep is het allemaal nooit gegaan.

Jami is alweer betrapt op een leugen. Hij werd aangevallen in de PvdA op zijn 10 Geboden-interview in Trouw en beweerde dat journalist Arjan Visser tegen de afspraak enkele off the record gedane gepeperde beweringen toch in het stuk had geplaatst, wat Visser met de bandopname in de hand kon tegenspreken.

Restantje taqiya uit een vaag moslimse opvoeding?

Of gewoon bijproduct van Jami's brandende ambitie om hogerop te komen via de politiek. Via de PvdA, of gewoon via een andere partij, want zo diep gaat zijn soosjalistiese passie niet.

In september zal er een boek van hem verschijnen. Ook gaat hij, met hulp van Eddy Terstall, een provocerende film maken over homoseksualiteit en islam. In navolging van Ayaan Hirsi Ali, is de gedachte die zich opdringt. De naam van zijn afvallige groep is geleend van de Duitsers - Centraal Comité voor Ex-moslims, dat klinkt niet echt Nederlands.

Zou deze truc nog werken? Jami is geen beeldschone Afrikaanse vrouw. Hij zal iets anders moeten bedenken. Eerst zijn studie afmaken, is dat een idee? En een mediatraining bij Dig Ishta, die zal hem vast wel graties willen helpen.

Okee, nog eentje dan: een tijdje bij een logopediste lopen.

Ehsan Jami contra Tariq Ramadan: jammer dat we hier geen grote namen hebben, zoals Ibn Warraq.

Geen opmerkingen: