zaterdag 1 september 2007

Vooruitgang: weekend op vrijdag en zaterdag

Eindelijk zijn ze verstandig geworden in Koeweit (met dank aan Memri voor dit bericht): in het vervolg valt het weekeinde daar op vrijdag en zaterdag - en niet meer op donderdag (!) en vrijdag zoals voorheen. Uiteraard om economische redenen. Koeweitse secretaresses die voor hun baas afspraken moesten maken met westerse zakenmensen werden stapelgek van die rare werkweek en klaagden steen en been.
In Saoedi-Arabië wordt de modernere weekindeling tegengehouden door de Sjoera-raad, de direct van Allah afgeleide wetgevende macht.

De nieuwe wet kwam niet zonder slag of stoot door het Koeweitse parlement. De voorstanders vonden dat de burgers meer aansluiting moesten kunnen krijgen met de rest van de wereld. De hoogste sjiïtische geestelijke zei eenvoudig: 'Alle dagen van de week behoren Allah toe.' Vrijdag en zaterdag: een mooi compromis (en veel westerlingen gaan op vrijdagmiddag toch al naar hun tweede huis, dus je mist slechts één ochtend).

Tegenstemmende parlementariërs stelden, onderbouwd door de hadith, dat het moslims verboden is 'joden en christenen te imiteren'. Vooral de vrije zaterdag ligt gevoelig, immers de rust- en godsdienstdag voor joden. En staan de moslims niet 'veel dichter bij Moses'? Welnu, dan hebben ze ook de plicht 'te verschillen van de joden in hun vrije dagen en andere zaken.'

Enkele geestelijken noemen de modernisering 'een catastrofe' omdat ze niet waren geraadpleegd. Waar moet het heen met Koeweit? In een symposium getiteld De joodse sabbath zeiden de geestelijken dat dit 'een terugval' was, 'want de joden zijn begonnen hun traditie en geloof op te leggen aan de moslims.'
En heeft de Profeet (Vrede zij met Hem) niet verordonneerd dat men de gelovigen niet tot het gebed mag oproepen door op een hoorn te blazen, zoals de joden? Moslims moeten dat mondeling doen, heel anders dus.

'De moslimnatie vervreemdt van haar religie en verzwakt, terwijl de joden de wereld regeren en hun systeem opleggen aan zwakke staten, in het bijzonder de islamitische staten.' Dixit imam Al-Misbah - en moslims met klachten dat ik Koeweit zwak noem of belachelijk maak, moeten bij hem zijn.

Een columnist van dagblad Al Watan laakte de 'liberale' agenda achter de weekendwet. De voorstanders willen Koeweit verwestersen: 'Ze zijn er al in geslaagd de Koeweitse vrouw het parlement in te dwingen.'

En Allah heeft nog zo gezegd, zichzelf weer eens citerend: 'Zal ik jullie meedelen wie het zwaarst gestraft worden door Allah? Zij die de toorn van Allah en zijn wraak hebben opgewekt, degenen die zullen veranderen in apen en zwijnen, die het kwaad aanbidden.' (koran, 5:60)
De joden, wie anders.

Zelfs een fatwa van de Permanente Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek en Wettige Opvattingen in Saoedi-Arabië mocht niet baten, het weekeinde begint in Koeweit voortaan op vrijdag.

De Koeweitse minister van olie, Ali Ahmad al-Baghli, veegde in de krant Al-Qabas de vloer aan met de 'bespottelijke, gedateerde' tegenwerpingen: 'Jullie kunnen praten zo veel als je wilt, maar wij gaan gewoon door met joden en christenen te imiteren, we eten hun voedsel en dragen de kleren die zij voor ons hebben gemaakt en doen ons voordeel met electriciteit en andere technologie die zij - en niet islamgeleerden uit de achtste eeuw - hebben uitgevonden. We rijden in auto's en vliegen in plaats van ons te paard of op een kameel te verplaatsen. Zo hebben we duizenden uitvindingen en gewoonten overgenomen, producten van joods en christelijk vernuft. Joden en christenen zijn onze broeders en we schamen ons er niet voor en zijn ook niet bang met hen samen te leven in de brede menselijke atmosfeer.'

De minister is het levende bewijs dat niet de islam, maar alleen het kapitalisme tot vrede leidt.

4 opmerkingen:

Michiel zei

Mensen als Ali Ahmad al-Baghli geven de burger weer moed.

Unknown zei

Sjongejonge...Heeft de minister van olie dat gezègd??
Als dat maar goed afloopt!
En gaat Al Baghli er nu ook voor zorgen dat de koeweiti's voortaan zèlf hun olie uit de grond kunnen halen en verwerken, als lichtend voorbeeld voor de rest van de olie-'producerende'landen?
Want van produceren is nog steeds geen sprake, na een eeuw oliewinning..daar heeft de verheven umma westerlingen voor nodig..:-)
Zegt dat die jongens nou niets?? En hoe moet dat nou, als alle ongelovige honden vernietigd zijn door 'in te houwen op hunne nekken' te meerdere eer en glorie van Allah?

Mores-mores zei

@Paardestaart: Als al-Baghli dat zou doen, dan zou hij nóg een goed idee van de westerlingen overnemen. Maar daar is hij vast niet tegen.
Hij lijkt me geen vrome moslim, hoor, meer zo'n man die dit soort koranpassages overslaat.

Ik krijg bijna dagelijks dit soort berichten in m'n mailbox, b.v. net weer over een columnist in Saoedi-Arabieuml; die waarschuwt dat zijn land een soort Talibanstaat dreigt te worden. Er zijn heus dissidenten en redelijke mensen in de Arabische wereld.

Unknown zei

I know..Ik vraag me alleen af hoe het hen vergaat, na zoveel gevloek in de kerk.