zondag 9 september 2007

Islamitisch correct sporten

Sporten zonder glurende blikken van mannen: het kan in studentensportcentrum USC in Amsterdam. 'De hoofddoek kan af en de luchtige sportkleding uit de last', meldt de desbetreffende website monter.

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat met haar tijd mee, want Nederland wordt een islamitisch land. Er kwamen maar weinig allochtone sporters in het USC, terwijl 12 procent van de studentes van Turkse en Marokkaanse komaf is. 'Hoe krijg je ze het USC in?'
Een 36-jarige deeltijdstudente Cultureel Maatschappelijke Vorming deed een onderzoek naar de sportbehoeften onder deze studenten en daaruit bleek dat zij als tiener wel aan sport deden, maar nu niet langer. De reden zal niet verbazen: ze willen niet gemengd sporten.

'Dat komt deels door hun geloofsovertuiging', zegt de onderzoekster. 'Ze mogen niet te dicht in de buurt van mannen komen. Of heel hun lichaam moet bedekt zijn, waardoor ze weinig bewegingsvrijheid hebben.'

Uiteraard vond de hogeschool dat hier iets aan gedaan moest worden: 'Een grote groep HvA'ers voelt zich blijkbaar ondergewaardeerd. En zij horen wel bij onze primaire doelgroep.' Dus komt er nu een - o zo onschuldig klinkende - Ladies Night.

Sportsocioloog Ruud Stokvis van de universiteit van Amsterdam levert de onderbouwing: gemengd sporten doen we nog maar kort in Nederland (en dus kunnen we daar ook wel weer van afstappen?) en seks speelt 'bij de meeste moslims een grotere rol dan bij autochtone Nederlanders. Wij hebben het idee dat we onze seksualiteit onder controle hebben en gewoon naast elkaar kunnen sporten zonder opgewonden te raken.'

Daarentegen zijn 'veel allochtonen' zich 'meer bewust van de spanning tussen mannen en vrouwen. Die is er natuurlijk ook. Als een vrouw een korte rok aan heeft, kijken mannen automatisch naar haar benen. Veel allochtone vrouwen willen daar geen last van hebben.'

Vandaar de gedachte deze vrouwen nog maar een beetje meer te gaan pamperen, dan hoeven ze ook niet te leren wennen aan het ontspannen Nederlandse klimaat, waarin wij onze opwinding doorgaans redelijk in bedwang weten te houden als we op de sportschool zijn.

De omgekeerde aanpassing, waar ons soosjalisties-gggristelijke kabinet zich sterk voor maakt, is ook hier weer gelukt. Niet alleen slooft de school zich uit voor de eisen van de gehoofddoekte slavinnen van Allah en hun autochtone zaakwaarnemers, maar ook wordt en passant onze prettige erotische spanning verdacht gemaakt. Mannen die gezellig naar vrouwenbenen kijken? 'Glurende blikken' zul je bedoelen. (En vrouwen die ervan genieten als een man naar hun benen kijkt, zijn sletten, die het verdienen om verkracht te worden door een getergde mocro. Laat dat duidelijk zijn.)

Zo word je islamitisch: je gaat jezelf bekijken door de broeierige ogen van minderheden uit gefrustreerde, onvrije culturen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zal weer eens niet in Gadverdam zijn...maar ja wat kun je ook verwachten van dat stelletje cynische, onbeschofte en gecorrumpeerde machtswellustelingen die zich daar als een onuitroeibaar virus in de publieke arena hebben genesteld. De Partij van de Afgunst 'is here to stay' vrees ik

Wim zei

Ha Mores Mores, interesse voor een ingezonden brief in Havana? Wel onder je eigen naam, uiteraard.

Mailen kan naar havana at hva punt nl.

Groeten,

Wim de Jong
hoofdredacteur Havana

Anoniem zei

Beste Wim,
Het klinkt zo redelijk; als vrouwen niet samen met mannen willen sporten, waarom zou je daar dan niet de gelegenheid voor bieden? Ik denk dat er een heel goed argument bestaat t├ęgen het inwilligen van de wens tot gescheiden sporten. Om dat argument te vinden moet je kijken naar het motief achter de wens. Het motief is -als ik het zo noemen mag- cultureel/islamitisch. De vrouwen die dit verzoek om gescheiden sporten indienen doen dit vanuit hun islamitische achtergrond. Waarom, is dan de volgende logische vraag, verzoekt die cultuur om dit aparte sporten? Het antwoord luidt: omdat in de islamitische cultuur het samen ondernemen van activiteiten door mannen en vrouwen wordt gezien als een gevaarlijke uitdaging aan de seksuele lust.
Nu hebben wij in Nederland al geruime tijd een andere oplossing gevonden voor de kwalijke kanten van de lust. Deze oplossing vergt zelfbeheersing van het individu. Dit blijkt uitstekend te werken. Nederlandse mannen storten zich niet massaal op de vrouwen tijdens het sporten.
De islamitische cultuur heeft deze oplossing kennelijk nog niet omarmd. Dat mag, natuurlijk. Maar zijn de resultaten van de islamitische aanpak net zo goed als de resultaten van de nederlandse methode? Helaas is dat niet zo. In islamitische kringen komt veel meer seksueel geweld en seksuele onderdrukking voor dan in nederlandse. De islamitische oplossing voor de beteugeling van kwalijke driften is dus een minde goede oplossing. En daarom zou de hogeschool niet moeten meewerken aan het gescheiden sporten.
Vriendelijke groet,
Zeventiende

Mores-mores zei

Beste Wim de Jong, kom je reacties tekort ofzo? Wees blij dat ik op dat Havana-stuk heb gereageerd op mijn weblog.

Overigens ben ik benieuwd naar je inhoudelijke antwoord, ook op de andere reacties.