maandag 10 september 2007

Dringen om subsidie in de Bijlmer

Ingezonden door iemand door iemand die vanwege zijn functie anoniem wil blijven

Het is dringen in Amsterdam-Zuidoost. Dringen om subsidie. En dringen om het helpen van kansarmen. Mensen die het moeilijker vinden om kansen te grijpen. En mensen die geen zin hebben om kansen te grijpen.

Surinaamse, Ghanese, Pakistaanse, Nigeriaanse, Hindostaanse kansarmen: voor elke groep en stam bestaat er in deze Amsterdamse deelgemeente een aparte club.

Er zijn clubs die je helpen bij het aanvragen van een uitkering, bij het delgen van je schulden, bij het vinden van een leuke vrijetijdsbesteding, voor voedsel, kleren, taalcursussen, fietscursussen, creoolse hoofddoekjes vouwen, koken, je slavernijverleden helpen verwerken, een borrel drinken met rasgenoten: voor alles bestaat een aparte, gesubsidieerde club.

Soms beconcurreren clubs elkaar. Sikaman (Ghanees), Recogin (idem) en Stida (Surinaams) hebben alledrie een rol in de preventieve tak van de schuldhulpverlening. Zij geven voorlichting en dat gaat redelijk omdat de clubs hun eigen etnische groepen bedienen.

Er zijn echter ook clubs die duidelijk in elkaars vaarwater zitten. Voor een bepaalde taak of hulp zijn er clubs die daarvoor door het stadsdeel zijn opgericht, terwijl andere, niet aan het stadsdeel verbonden of door de oppermachtige PvdA gedomineerde, clubs het beduidend beter doen. Daar wil het huidige dagelijks bestuur van het stadsdeel klaarblijkelijk een einde aan maken.

De laatste tijd is de voedseluitdeling een heet hangijzer. Groothandels en supermarkten gooiden veel voedsel weg, dat nog prima was, maar dat uit de schappen moest of gewoon bleef liggen bij distributiecentra. Iemand in Nederland kwam op het lumineuze idee om dat voedsel, in navolging van het buitenland, uit te delen aan de meest behoeftigen, de echte kansarmen. Dat bleek een schot in de roos. Niet alleen waren sommige mensen hier zeer mee geholpen, ook kon de PvdA aan de hand van het succes van de voedselbanken aantonen dat het kabinet-Balkenende asociaal was. Want als er voedselbanken nodig waren, dan kwam dat door het regeringsbeleid.

Nu zit de PvdA in de regering, de voedselbanken bestaan nog steeds, en dat geeft sommigen toch een wrang gevoel. Er zit een kabinet dat bakken met geld uitgeeft aan allerlei projecten in het kader van de bestrijding van achterstandswijken en nog hebben de mensen niet te eten!

In Zuidoost speelt er nog wat anders. De voedselbank aldaar werd opgericht en beheerd door de creools-Surinaamse Regina MacNack. Geen vrouw die gemakkelijk in een PvdA-jasje te persen is. Integendeel: zij is zo overtuigd christelijk, dat alleen de ChristenUnie haar warm kon maken voor een plek op de lijst van Yvette Lont. Gevolg: de ChristenUnie behaalde in Zuidoost de enige deelraadszetel van geheel Amsterdam.

Dat zinde de PvdA niet. Dus werd de voedselbank van Regina MacNack door bestuurlijk ingrijpen van de PvdA-wethouders de nek omgedraaid.

Een andere club die niet in het PvdA-straatje past, is het Serviceplatform. Dit is een laagdrempelige organisatie die mensen helpt die nergens anders terecht kunnen. Alleen had het stadsdeel (de PvdA) daarvoor de onlangs wegens fraude in opspraak geraakte schuldhulpverleningsinstelling MaDi al ingeschakeld.
Nu wordt ook dit Serviceplatform, dat duidelijk de steun geniet van de SP, de nek omgedraaid. Want het succes van het Serviceplatform maakte duidelijk dat het door de PvdA gewenste MaDi niet goed functioneert. Bovendien durfde het Serviceplatform kritiek te hebben op MaDi. Dit tolereerde deelraadswethouder Jude Kehla Wirnkar (PvdA) niet.

Kortom, wilt u in Zuidoost kansarmen helpen: vraag dan alleen subsidie aan als u PvdA-lid bent en goedkeuring heeft van het hogere partijkader. Personen die u zeker dient te benaderen, zijn afdelingsvoorzitter Nick Bolte (genoemd in het Rekenkamerrapport als subsidiemisbruiker), de Surinaamse reïntegratiehosselaar Roy Hofwijks (van het gesubsidieerde, luxe jongerenvakantiereisje naar Tunesië), deelraadswethouder Harry Verzijl, fractievoorzitter Lourens Burgers, deelraadswethouder Els Verdonk, die zichzelf een bouwvergunning gaf, of stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (de Jan Pronk van de Bijlmer). Dan hoeft u bovendien geen enkele verantwoording meer af te leggen over de besteding van al dat geld.

En o ja, het helpt als u bent geboren met een donkere huid en afstamt van een van de voormalige koloniën in de West.

6 opmerkingen:

AJ zei

Koloniƫn in de West, in de Oost zijn ze een stuk zelfstandiger. Die hebben niet voor niets voor hun onafhankelijkheid gevochten.

Wat dacht je van kinderdagverblijf Joesboef? Meneer rijdt ook in een Jaguar, misschien groepskorting met Roy H. gekregen? Stelletje eksters.

Anoniem zei

Uw laatste alinea klopt niet helemaal. Ook MN heeft een donkere huid maar kreeg toch een bijl in haar nek.

Michiel zei

En deze krankzinnigheid blijft maar voortduren. Het ergste is, de PvdA stijgt weer in de peilingen. Natuurlijk blijven dergelijke berichten uit de bovenmedia.

Anoniem zei

Zolang mensen PvdA blijven stemmen zal er never nooit iets veranderen
En Zuidoost is voor velen de afgelopen jaren een sprinplank geweest naar beter. Je leert het schijnbaar in ZO, en hoppa verzekert van een top-job.

Mores-mores zei

Wie is MN?
Bedoelt de anonieme inzender Regina MacNack?
Ik wil niet voor de auteur spreken, maar uit zijn stuk blijkt toch duidelijk dat PvdA-lidmaatschap de noodzakelijke voorwaarde is voor het krijgen van subsidie. Voldoende is dat niet, een donkere huid (in combinatie met PvdA) helpt.
Welnu, Mw. MacNack is geen PvdA-lid, maar lid van de ChristenUnie, de oppostitie. En dan mag je zelfs voormalige rijksgenoten een bijl in de nek geven.

Overigens, heeft iedereen de advertentie in de Volkskrant van vandaag gezien voor een nieuwe stadsdeelsecretaris? Hugo Fernandes Mendes is vertrokken naar de Stopera.
In de advertentie staat dat "niet-westerse" kandidaten, waaronder kandidaten uit het Caraïbisch gebied, de voorkeur genieten.

Daar gaan we weer. Geen zichzelf respecterende VVD-stemmende neger met kwaliteiten en ervaring zal op deze advertentie reageren. Idem geschikte kandidaten uit het CDA of partijlozen. Het zal dus wederom een PvdA-neger worden, de derde al - of moet ik zeggen de tweede? Want Freek Ossel, die weliswaar op zijn zgn. zwart-zijn werd benoemd, was slechts 1/4 Ghanees (en 3/4 blank) en hij heeft een blank bewustzijn.

Anoniem zei

Arjan,

Wat een zielige jaloezie zeg!
Een man die ouders zo goed kan helpen, kinderen op een juiste en servicegerichte manier op te vangen, afkraken?
Wat maakt het nou uit of hij in een Jaguar rijdt?! Hij werkt en hard voor!

En over zijn kleur, hij behoort tot de groep etnische minderheden en weet dus precies wat voor service het best is uit zijn etnische achtergrond!

Slechte voorbeeld dus, zijn opvang is gesusidieerd en terecht ook! Van Zuidoost, voor zuidoost!

Succes met jouw activiteiten ;)